Vanuit de lucht zien we het Renaissance Paleis omringd door een gracht in het midden van het beeld opduiken. Links nog twee torens van de burcht van Polanen en op de voorgrond de Rekenkamer, de Nassautoren, de Egmondgalerij met de Stadhouderspoort en het Blokhuis.

  Vervolgens worden we vanuit het huidige Valkenberg naar de Henricuspoort geleid, die toegang geeft tot de binnenplaats van het kasteel. Het kasteel heeft voor 1828 maar twee verdiepingen met vele dakkapellen. Ook is de binnenplaats bereikbaar met de koets, Dus niet via de huidige trappen.
Op de binnenplaats kijken we naar de statietrap die ons leidt naar de eerste verdieping, de verblijfplaats van de bewoners. Binnengekomen komen we uit op La Grande Salle, de huidige Grote Zaal. Tegenover de binnenkomst van La Grande Salle zien we nog een glimp van de kapel van (René) van Chalon. Doordat de derde verdieping er nog niet opzat kijk je via La Grande Salle door de dakkapellen naar buiten. Het geeft de ruimte extra allure.

Zakken we door de vloer van La Grande Salle dan komen we uit in de Kolommenzaal, de huidige eetzaal van de cadetten. In die tijd een open ruimte verbonden met de binnenplaats.

Verlaten we de binnenplaats dan zien we op de achtergrond nog net de contouren van de vroegere watermolen.