Kasteel van Breda BouwvolumeHet ontwerp van de plattegrond van het paleis is waarschijnlijk gebaseerd op twee rechthoeken in de verhouding van de guldensnede. Het kleinste rechthoek is nimmer uitgevoerd. Wel zijn bij de verbouwing in begin 1800 twee vleugels ervan aan de achterzijde gerealiseerd. De kapel aan de achterkant aansluitend de Ridderzaal is door de zoon van Hendrik III, Rene van Chalon gebouwd. Een voetprint is nu nog zichtbaar.

 

..

 

Plattegrond, maquette van het paleis & voetprint kapel aan de achterzijde 

In het midden (nu in feite achterzijde) is de Ridderzaal op de 1e verdieping met een groots gebogen plafond geweest. De vele dakkapellen met Cherubijnen verlichte de zaal van boven. Na de verbouwing in 1826 is deze nu slechts 1 bouwlaag hoog. De zogenaamde kolommenzaal eronder was open gedacht

  
 
Dwars doorsnede over het paleis Impressie van de Ridderzaal
 

De oorspronkelijke bouwhoogte was 2 lagen met kap. Door de dakkapellen op de binnenplaats werd de suggestie van 3 lagen opgeroepen. Bij de verbouwing in 1826 werd de 3e laag een feit. Het kleurverschil in de baksteen aan de buitenzijde is nu nog te zien.

huidige kasteel  fotomontage kasteel

Huidig kasteel                                        Fotomontage naar de oorspronkelijke versie

Pas een kleine 2 eeuwen na aanvang is de bouw tot een volledige carré voltooid door Stadhouder Koning Willem III, min of meer gelijktijdig met zijn paleis het Loo te Apeldoorn.

 

Maquette 1530 & vogelvlucht schets na 1700 met voltooide carré.