Cadettentraditie in ere hersteld
Breda, februari 2021 - Bij het opstarten van de KMA opleidingen na WO II in 1948, was het een traditie om cadetten met de hoogste leidinggevende functie in de cadettencommandostructuur te vermelden op een houden bord. Dat bord hing in de Grote Zaal, de cadettensociëteitsruimte, zodat alle cadetten kennis konden nemen van hun voorgangers. Die traditie is in 2000 in de vergetelheid geraakt en het historische bord belandde ergens achter de coulissen.
De stichting Historische Verzameling KMA heeft het bord enige tijd geleden opgevist en overgedragen aan de staf van de KMA met het advies om het bord weer in ere te herstellen en de traditie voort te zetten. Luitenant-kolonel Peter Laseroms van staf KMA pakte de handschoen enthousiast op. Hij gaf het oude bord een grondige opknapbeurt. Daarnaast werkte hij een achterstand van 20 jaar weg en vervaardigde twee compleet nieuwe borden met daarop alle cadettencommandanten conform de toen geldende commandostructuren. Want die zijn inmiddels tenminste al driemaal gewijzigd. Het was een heel puzzelwerk om alle namen en periodes te achterhalen.
Peter Laseroms bleek ook een handige klusser; hij produceerde eigenhandig de benodigde houten plaatjes en de ontbrekende KMA emblemen. Tot slot bevestigde hij alles keurig gerangschikt op de borden met ruimte voor toekomstige naamsvermeldingen. De drie borden krijgen een plaats in gebouw H, waar de staf van de KMA is gehuisvest. Daarmee is een mooie traditie in ere hersteld. Voor vergroting van de foto's klik op de plaatjes.
Bakkie Troost op bezoek op het kasteel
Breda, 23 februari 2021 - Afgelopen week hadden we de dames van Bakkie Troost Tevee op bezoek op het kasteel. Dit programma wordt uitgezonden op de regionale zender BredaNu en is bedoeld als afleiding voor oudere Bredanaars gedurende de lockdown. Door de lockdown zijn er momenteel geen rondleidingen op het kasteel mogelijk, maar Bakkie Troost bedacht om een videoreportage te maken, zodat Bredanaars toch virtueel op pad kunnen gaan. Boudewijn van de Calseijde trad op als gastheer en rondleider. Hij ging samen met Heleen van Doremalen, Mirjam Sengers en cameraman Vincent Oudendijk op verkenning naar alle verborgen hoekjes en plekjes op het kasteel. De rondleiding had een bijzonder karakter door het winterse weer en de besneeuwde omgeving. De uitzending is te bekijken op 23 februari bij BredaNu, vanaf 18.00 uur in een doorlopende cyclus tot 02.00 uur. Hier ook later te bekijken.
Prijzenkast olympisch schermer kapitein Doorman opgeknapt
Breda, februari 2021 - Ondanks de Covid beperkingen heeft onze technische dienst de afgelopen tijd niet stilgezeten. De heren Toon van der Grinten en Ad Beekmans hebben de prijzenkast van de olympisch schermer, kapitein Jetze Doorman, een grondige opfrisser gegeven. De prijzenkast is in 1932 door de weduwe van Doorman in langdurige bruikleen aan de KMA gegeven. Doorman was een grootheid als olympisch schemer en was een enorme stimulator voor het militaire schermen. De afgelopen decennia hing de prijzenkast enigszins verloren in de hal van de sportzaal. Door achterstallig onderhoud was de volle glorie van deze unieke kast niet meer toonbaar. Na veel poetsen en lakwerk, ziet de prijzenkast én de inhoud er weer uit als nieuw. Om dit prachtige en interessante collectie-item ook aan het groter publiek van buiten de KMA te kunnen tonen, wordt deze verplaatst naar de expositieruimte in het Koningin Wilhelmina Paviljoen. Meer informatie over Doorman kunt u hieronder lezen.
Lees meer: Prijzenkast olympisch schermer kapitein Doorman opgeknapt
Het Renaissance paleis
14 december 2020 - Ondanks de corona perikelen wordt het Kasteel van Breda verbouwd. Hoofdzakelijk zijn het verbouwingen om weer te voldoen aan de eisen van nu. Aandacht wordt vooral gegeven aan de brandveiligheid, warmte-isolatie en beter gebruik van de diverse ruimten in het kasteel. In 1828 is het kasteel ingrijpend verbouwd om geschikt te maken voor de komst van de KMA. De huidige verbouwing doet daar niets aan af. Het huidige Kasteel van Breda blijft ook nu een onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie. Teruggaan naar de periode voor 1828 is dan ook geen optie. Wel is het mogelijk in onderstaande animatie een indruk te krijgen hoe het Kasteel van Breda eruit heeft gezien.
Scholieren uit Etten-Leur maken videopname
24 november 2020 - Precies op de dag van de oprichting van de KMA in 1828, kwamen enkele scholieren van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) op bezoek voor het maken van een video opname. Door de Covid crisis kon de KSE de jaarlijkse Open Dag voor nieuwe scholieren niet op de gebruikelijke manier organiseren. In plaats daarvan worden er enkele videoproducties gemaakt als introductie voor belangstellende toekomstige brugklassers. Docent geschiedenis, Ton van der Borst, liet zijn leerlingen een korte video produceren over de historie van de stad Breda, waarin op een ludieke manier wordt teruggeblikt naar het verleden. In dat kader werden niet alleen het Kasteel van Breda bezocht, maar ook het Begijnhof en de Grote Kerk.
Werken onder Covid omstandigheden en kasteel in de steigers
Breda, oktober 2020 - We worden nu al weer acht maanden achtervolgd door het Corona virus. De gevolgen zijn voor iedereen voelbaar, zo ook voor onze stichting: stopzetten van alle publieksactiviteiten, waaronder alle rondleidingen, en het sluiten van onze expositieruimte. Verder hebben we al onze gebruikelijke publieksevenementen moeten opschorten, waaronder de Bredase Nassaudag en de Open Monumentendagen. Achter de schermen hebben we ook gas moeten terugnemen: zoveel mogelijk thuiswerken. Gelukkig is niet alles tot stilstand gekomen. Hier een inkijkje.
Lees meer: Werken onder Covid omstandigheden en kasteel in de steigers
Nieuwe publicatie over generaal H.G. Seelig
Breda, 1 september 2020 - Er is weer een mooie publicatie verschenen over het leven van luitenant-generaal Hendrik Gerard Seelig, naar wie onder andere de Bredase Seelig-kazerne is vernoemd. Auteur Jacques Jespers, een gewaardeerd vrijwilliger van onze stichting, schets in 256 pagina's het leven van deze bekende militaire figuur. De publicatie bestaat uit een bundeling van bestaande en nog nooit onthulde informatiebronnen. De auteur met een levendige schrijfstijl heeft een lange reeks van historische publicaties op zijn naam staan. Het rijkelijk geïllustreerde boek geeft de lezer een goed beeld van de persoon Seelig en zijn leven. De auteur schuwt daarbij niet om uit te wijden over tijdgenoten van Seelig en gerelateerde onderwerpen, waaronder relevante episodes uit de ontstaansgeschiedenis van de Koninklijke Militaire Academie. Het boekwerk is zeker geen wetenschappelijk document geworden, maar de inhoud is wel degelijk gebaseerd op gedegen bronnenonderzoek. Door de soms anekdotische aanpak bevat het boekwerk verrassende informatie en is het zeer lezenswaardig voor eenieder die is geïnteresseerd in de Bredase historie. Jacques Jespers overhandigde op 1 september 2020 het eerste exemplaar aan de voorzitter van de Historische Verzameling KMA, Stan Wulffaert. Het boek is nog niet te koop in de boekhandel, maar belangstellenden kunnen reageren via het antwoordformulier op onze site.
F-16 terug op het kasteel, symbool voor luchtmachtcadetten
Breda, 8 juli 2020 - De F-16 is terug op het kasteel. Bezoekers die via de Kraanpoort het KMA terrein opkomen staan onmiddellijk na binnenkomst oog in oog met een Leopard tank, geplaatst net voor het Huis van Brecht, en even later aan de linkerzijde een levensechte F-16. Beide wapensystemen staan in schril contrast met de historische omgeving van het kasteel, dat uit de 16e eeuw stamt. Ze staan symbool voor de cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) voor hun toekomstige werkomgeving. De tank voor de cadetten voor de Koninklijke Landmacht en de F-16 voor de luchtmachtcadetten. Voor cadetten van de Koninklijke Marechaussee staat elders op het terrein een speciaal uitgeruste landrover.
Lees meer: F-16 terug op het kasteel, symbool voor luchtmachtcadetten
Corona virus update juli
Breda, 1 juli 2020 - Naar aanleiding van de afgekondigde maatregelen rond het indammen van de coronavirus pandemie hebben we in de afgelopen periode alle geplande publieksactiviteiten stopgezet. Ondanks de versoepeling van alle nationaal afgekondigde maatregelen per 1 juli, hebben we gemeend om onze publieksactiviteiten nog niet op te starten, waaronder de landelijke Open Monumentendagen in het weekend van 12 en 13 september. V.w.b. onze expositieruimte in het Koningin Wilhelmina Paviljoen is het qua lay-out lastig om aan alle nog geldende (museale) maatregelen te voldoen. V.w.b. de rondleidingen zijn er nog beperkingen voor het betreden van defensieterrein door niet-defensiemedewerkers. Wij vragen begrip voor de beperkingen maar en hopen op termijn weer klaar te staan voor belangstellend publiek. Wij wensen eenieder veel sterkte met de gezondheid en het behouden doorkomen van deze vervelende periode.