kruls.webversiekleinGeneraal Kruls, eigenzinnig militair in de naoorlogse democratie

Op dinsdag 13 december 2011, om 16.00 uur organiseert de HV KMA een colloquium rond de markante persoonlijkheid van generaal Mr. H.J. Kruls, voormalig Chef Staf van het Militair Gezag in de overgangsperiode na de Duitse bezetting en daarna Chef van de Generale Staf, verantwoordelijk voor de wederopbouw van de Nederlandse landstrijdkrachten. Kruls botste als militair regelmatig met de politiek, wat in 1951 uiteindelijk heeft geleid tot een abrupt eind van zijn militaire bliksemcarrière.

Dr. Jaap Hoogenboezem van de Universiteit van Maastricht zal in een korte inleiding zijn visie geven over de militaire loopbaan van generaal Kruls, waarna er gelegenheid is voor discussie. Het colloquium wordt afgesloten met de onthulling van een portret van generaal Kruls dat is geschonken door zijn nabestaanden en een plaats zal krijgen op het Kasteel van Breda. Hoogenboezem publiceerde vorig jaar de biografie van Kruls onder de titel "een politiek generaal", Amsterdam 2010, uitgeverij Boom.

Aanmelden colloquium
Belangstellenden voor dit colloquium zijn van harte welkom. In verband met de beperkte plaats en de toegangsregeling is tijdige aanmelding dringend aanbevolen. Aanmeldingen per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . U ontvangt daarna een bevestiging van ontvangst en nadere informatie.

Generaal H.J. Kruls (1 augustus 1902 - 13 december 1975)
De aan de KMA opgeleide officier Kruls vertrok op 13 mei 1940 naar Londen als adjudant van de Minister van Oorlog in de rang van kapitein, in september 1944 keerde hij terug naar Nederland als Chef Staf van het Militair Gezag in de rang van generaal-majoor. Na de bevrijding werd hij Chef van de Generale Staf en gaf hij leiding aan de wederopbouw van de Koninklijke Landmacht. Ondanks deze bliksemcarrière botste Kruls regelmatig met de politiek. In 1949 werd hij nog benoemd tot Voorzitter van het Comité Verenigde Chefs van Staven, maar zijn militaire loopbaan kwam op 1 februari 1951 abrupt ten einde toen hij door de minister van Oorlog, H.L. s' Jacob, op eervolle wijze uit zijn functie werd ontheven. Directe aanleiding daarvoor was een verschil van inzicht over de toekomstige organisatie van de landstrijdkrachten.

Gedenkplaat
Zeven jaar na zijn overlijden werd op 26 augustus 1982 door ZKH Prins Bernhard een gedenkplaat in brons (80 x 116 cm) onthuld ter nagedachtenis. De gedenkplaat is aangebracht op de binnenplaats van het kasteel rechts naast de ingang van de Nassauzaal en is aangeboden door jaargenoten en vrienden. De tekst van de gedenkplaat luidt als volgt:

Generaal
Mr. Hendrik Johan Kruls
1-8-1902  12-12-1975
Cadet der Artillerie 1919-1922
Chef Staf Militair Gezag 1944-1947
Chef van de Generale Staf 1946-1951
mouwembleem Je Maintiendrai

STERK IN DAAD
MILD IN BERAAD

 

Download hier de Uitnodiging Colloquium Kruls

Boekbespreking van de biografie van Generaal Kruls gepubliceerd in de Militaire Spectator.