PosterFelixBreda, januari 2015 - Te zien tijdens de Bredase Cultuurnacht 2015, vrijdag 23 januari, een unieke collage van historische prentenbriefkaarten van een Roosendaalse jongen aan het begin van de twintigste eeuw. Plaats: Koningin Wilhelmina Paviljoen gelegen aan het Kasteelplein te Breda. Openingstijden tijdens de Cultuurnacht van 19 – 24 uur. Daarna iedere dinsdag van 11-16 uur.

De jonge Felix zit tijdens en net na de Eerste Wereldoorlog in Katwijk op kostschool. Zijn belangstelling voor het leger steekt hij niet onder stoelen of banken, hij heeft zelfs een legeruniform. Als hij in de vakanties thuis in Roosendaal is, speelt hij met zijn broertje grenssoldaat en smokkelaar. Bovendien is hij enthousiast verzamelaar van postkaarten met afbeeldingen van soldaten. Zijn oudere zussen, die net als Felix ook op kostschool zitten, sturen hem wekelijks hele series van binnen- en buitenlandse ansichten. Hierdoor ontstaat een bijzondere verzameling met ontwerpen van beroemde illustratoren uit de periode 1914 -1918. De postkaarten van geschilderde ontwerpen of van foto’s, hebben verschillende thema’s. Manoeuvres, veldslagen, portretten van soldaten van de strijdende partijen en voor het neutrale Nederland: koningin Wilhelmina op bezoek bij de troepen. 

cnacht2015 algemeen

 

De Stichting Historische Verzameling KMA is één van de meer dan 40 deelnemers aan de Bredase Cultuurnacht. Bekijk hier het volledige Bredase programma.

 

 

 

Hier alvast een tweetal prentenbriefkaarten

Wilhelmina