egmondgalerij projectie20 januari 2012 - Grote belangstelling voor de Bredase Cultuurnacht, welgeteld 703 bezoekers namen een kijkje in het Wilhelma Paviljoen gelegen aan het Kasteelplein waar de expositie van het Kasteel van Breda is gevestigd. Een groot aantal bezoekers probeerde aan de hand van een schouwspel dat zich buiten afspeelde, het raadsel van de geest van het kasteel op te lossen. De bewoners van de Egmondgalerij worden regelmatig opgeschrikt door een mysterieuze geest, roepend om “haar Willem”. Vooral de schoonmaakster van het kasteel Klazien, gespeeld door een actrice van "de Vlinderfabriek", bleek daar onder te lijden. Luid roepend en met een overduidelijk Bredaas accent kwam zij op gezette tijden met emmer en bezem in de hand over de slotgracht naar buiten rennen, op de vlucht voor de geest. Vervolgens speelde zich een schaduwspel met lichtprojectie af achter de ramen van de Egmondgalerij en moesten de bezoekers raden wie de geest was. Met de hulp van de praatgrage en nogal loslippige Klazien kwam men er al snel achter dat het de geest was van Anna van Egmond, een van de vroegere bewoners van het Kasteel van Breda.

Anna van Egmondanna van egmond
Anna van Egmond, geboren in 1533 te Buren, woonde na haar huwelijk met prins Willem van Oranje in 1551 tot haar dood in 1558 op het Kasteel van Breda. Zij was de eerste echtgenote van de prins van Oranje en ligt begraven in de Grote Kerk van Breda.

 

klazien bijgesnedenDe Vlinderfabriek
De productie van de Cultuurnacht 2012 is tot stand gekomen in samenwerking met de Vlinderfabriek, een nieuw initiatief op het gebied van kunsteducatie en jeugdtheater met een podium voor kinderen en jongeren die theater willen maken. Sylke van de Calseijde en Claudette Efrosina, de initiatiefnemers van de Vlinderfabriek, schreven speciaal voor deze gelegenheid een script en waren persoonlijk betrokken bij de uitvoering. De vlinderfabriek is gevestigd in Culemborg en Breda, voor meer informatie zie http://www.vlinderfabriek.nl/