huisvbrechtAls ergens het thema "Wordt vervolgd" van Open Monumentendag 2011 voor geldt, dan is het wel het statige pand het Huis van Brecht, vlak bij het Spanjaardsgat en tegenwoordig bibliotheek van de Koninklijke Militaire Academie te Breda.
Herrezen uit de as van de stadsbrand in 1534 ontleent het huis zijn naam aan de toenmalige eigenaar, familie van Brecht. Na vestiging van de KMA in 1828 op het kasteel wordt het hofhuis met een vleugel aan de Cincelstraat uitgebreid. Na de oorlog raakt het gebouw dusdanig in verval dat een grondige restauratie noodzakelijk wordt. Onderzoek had uitgewezen dat de oorspronkelijke paalfundatie verrot was. Na jarenlange planning, archeologisch onderzoek en bouwactiviteiten wordt het gebouw in 1993 weer opgeleverd. Sinds die dag staan ruim 160.000 boeken ter beschikking van cadetten en docenten van de KMA.
De Stichting Historische Verzameling KMA stelt zowel het Huis van Brecht met archeologiekelder alsook het Koningin Wilhelmina Paviljoen met expositie open op zaterdag 10 september van 12.00 uur tot 17.00 uur (ingang sluit om 16.30 uur) De toegang (gratis) voor beide gebouwen uitsluitend via Koningin Wilhelmina Paviljoen aan het Kasteelplein.