Open Monumentendag 2023Breda 10 september. In het weekend van 9 op 10 september 2023 hebben de jaarlijkse monumentendagen wederom plaatsgevonden. Het kasteel van Breda was een van de 5.000 monumenten in Nederland die werden opengesteld en gratis toegankelijk waren voor het publiek. Het roemruchte kasteel kent een lange en soms roerige geschiedenis. Al rond 1200 stond hier een middeleeuwse burcht die later werd verbouwd tot een prachtig renaissance paleis. Het kasteel was ooit het stamslot van de Nassaus, de voorouders van onze Koninklijke familie en in die hoedanigheid speelde het kasteel een belangrijke rol in Europa in de 15e t/m de 17e eeuw. Het werd daarbij tijdens de 80-jarige oorlog ooit terug veroverd op de Spanjaarden door prins Maurits middels de fameuze krijgslist met het Turfschip van Breda en in 1667 werd op het kasteel bij de Vrede van Breda ‘Nieuw Amsterdam‘ geruild’ met Suriname. In 1828 werd het paleis omgebouwd tot het huidige kasteel waardoor het nu alweer bijna 200 jaar het onderkomen van de Koninklijke Militaire Academie is. Het Kasteel is een militair object en daardoor slechts beperkt toegankelijk voor het grote publiek. Op de jaarlijkse monumentendag echter organiseert de Stichting Historische Verzameling KMA rondleidingen van ongeveer een half uur over het terrein waarbij diverse gebouwen bezocht worden.

Foto impressie Open Monumentendag 


Open Monumentendag 2023 2Zondag 10 september was het dan zo ver. Het was een zonovergoten dag waarbij de lokroep van een verkoelende plek elders groot was. De trek naar zee was massaal maar toch was de belangstelling voor een rondleiding op het kasteel ook wederom groot. Alle twintig rondleidingen waren vol en diverse mensen moesten nog teleurgesteld worden. De hoge bezoekersaantallen gingen gepaard met een hoge temperatuur, maar dat mocht het enthousiasme van de bezoekers niet drukken. Bezoekers en gidsen zochten tijdens de rondleiding dan ook veelvuldig verkoeling zowel in de schaduw van bomen en gebouwen als binnen in de monumentale gebouwen wat echter niet overal lukte. Met name in de Duiventoren bereikte de temperatuur in de loop van de middag sauna-achtige hoogten. Het is een hele toer om zoveel historie in een half uurtje te proppen hetgeen de meeste gidsen dan ook niet lukte. Dat vormden de meeste bezoeker echter geen bezwaar en het enthousiasme van de gidsen werd ook enorm op prijs gesteld. Ze werden door de bezoekers verder ook geloofd voor hun uitgebreide historische kennis. Het bestuur van de stichting kijkt ook met veel genoegen terug de dag en is verheugd over hoe veel belangstelling er wederom was voor het bezichtigen van het normaal gesproken gesloten militaire terrein.
Voor de mensen die deze dag toch de koelte van de zee hebben verkozen boven het bezoeken van het kasteel en dit toch graag nog een keer willen doen, moeten ofwel wachten tot een volgende evenement zoals Nassaudag 2024 of de Open Monumentendagen 2024 ofwel even verder kijken op deze website. Op https://www.kasteelvanbreda.nl/Kasteelvanbreda.nl/rondleidingen vindt u hierover meer informatie.
Bestuur stichting HV KMA