Afscheidscadeau kunstwerk Kasteel van BredaOp woensdag 27 juli jl. heeft Stan Wulffaert na 13 jaar het voorzitterschap van de Stichting Historische Verzameling KMA neergelegd.
Zijn afscheid vond plaats tijdens de zitting van de Raad van Toezicht van de HV KMA op diezelfde dag. Commandant NLDA, generaal-majoor Richard Oppelaar, maakte van de gelegenheid gebruik Stan te bedanken voor zijn jarenlange ‘tomeloze inzet’ ten bate van de stichting en haar vrijwilligers. Hij sprak zijn waardering uit voor de wijze waarop hij bruggen sloeg naar de NLDA zowel als de Bredase burgers en de culturele sector. Hij onderstreepte zijn dankwoorden met het aanbieden van een van de eerste exemplaren van een nieuw aangemaakt kunstwerk van het Kasteel van Breda.
Een nieuwe voorzitter heeft zich nog niet aangediend, maar is uiteraard meer dan welkom. Vooralsnog zal huidig secretaris Tom Giesbers optreden als waarnemend voorzitter. Toekomstige communicatie verloopt via hem bij voorkeur via de algemene HV KMA mailbox: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Stan blijft voorlopig op de achtergrond als vrijwilliger actief in de HV KMA. Daarnaast neemt hij in de Raad van Toezicht van de HV KMA het stokje over van oud-voorzitter Siem van Nugteren.

Zelf zegt Stan terugkijkend op zijn voorzitterschap:
‘Na 13 jaar werd het tijd dat anderen het stokje overnemen. Ik kijk met veel plezier terug op een periode waarin we samen met mijn medebestuursleden en talloze vrijwilligers veel hebben kunnen bereiken. Ik denk onder andere aan:

  • Professionaliseren van het collectiebeheer, de primaire opdracht van de stichting.
  • Het toegankelijker maken van de KMA collectie voor een bredere publiek door middel van rondleidingen, symposia, publicaties, publieke openstellingen (Nassaudag, Cultuurnacht, Open Monumentendagen, etc). Grofweg uitgerekend hebben in die 13 jaar meer dan 200.000 bezoekers de poorten van het kasteel gepasseerd.
  • Het inrichten van de permanente expositie in het Koningin Wilhelmina Paviljoen.
  • Opzetten van een eigen website www.kasteelvanbreda.nl en sinds kort het online publiceren van de collectie op Brabant Cloud.
  • Digitaliseren van de historische foto’s.
  • Historisch bouwkundig onderzoek en publicaties daarover.
  • Inrichten van de diverse ruimtes op het kasteel d.m.v. de collectie objecten.

Ik ben er trots op dat ik dit samen met vele anderen hebben mogen doen en dat de stichting Historische Verzameling KMA sinds haar oprichting in 2003 haar plaats heeft gekregen binnen de KMA/NLDA gemeenschap maar ook daarbuiten in het Bredase culturele erfgoedveld. Zonder de steun en het vertrouwen van ieder van u was een en ander niet mogelijk geweest. Mijn dank daarvoor.
Het werk is niet af en zal ook nooit afkomen. De toekomst van de HV KMA is wat mij betreft in uitstekende handen van het zittend bestuur.’