Breda, 10 mei 2021 - Bij de restauratie van een portret van luitenant-kolonel Ferdinand Vermeulen Krieger (Schleiden, 11 maart 1782 - Etten, 27 september 1865) deed de restaurator Masja Arnouts een ontdekking waarvan wij zeer blij werden. Het olieverfdoek van 66 x 53 cm was toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Na het verwijderen van de protectielaag en oude retouches kwam de originele schildering tevoorschijn. Zo had de geportretteerde een andere houding, kwamen tal van details van het uniform tevoorschijn en bleek de knopenrij van het uniform op een ander plaats te zitten. Maar spannender was het ontdekken van de signatuur en datering van 1853. Het blijkt een doek te zijn van Izaak Schouman (Dordrecht, 29 mei 1801 - Zetten, 20 juni 1878), zoon van de zeeschilder M. Schouman. Hij werd door zijn vader opgeleid en was tussen 1836 en 1866 als leraar 1e klasse in het handtekenen in dienst van de KMA. Schouman was een bekend portretschilder die voor de KMA ook de portretten van prins Maurits en van de generaals Seelig en Delprat en van een Bredaas officiersechtpaar heeft vervaardigd. Het doek van Vermeulen Krieger hangt in het Blokhuis in de officiële ontvangstruimte van de commandant van de Nederlandse Defensie Academie.
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Luitenant kolonel Vermeulen Krieger had een lange staat van dienst en talloze (hoge) onderscheidingen. Hij schreef onder andere een militaire handleiding , die meer dan 100 jaar op de KMA is gebruikt.
Petro Ferdinandus (Ferdinand) Vermeulen Krieger (Schleiden, 11 maart 1782 - Etten, 27 september 1865).
Vermeulen Krieger startte zijn militaire loopbaan op 14-jarige leeftijd en bouwde tijdens zijn 57 dienstjaren een indrukwekkende staat van dienst op. Hij was luitenant-kolonel der Infanterie van het Nederlands Indisch Leger, Ridder Militaire Willemsorde 3e en 4e klasse, Ridder in de Orde van de Eikenkroon en de Nederlandse Leeuw. Hij nam in totaal deel aan 22 veldslagen en belangrijke gevechten, waaronder de veldtochten van 1806 in Pruisen, 1812 in Rusland en 1815 in Frankrijk. Vertrok in 1815 naar Nederlands Indië en was onder andere betrokken bij de onderdrukking van de opstand op Saparoea in de Molukken. Nadat hij in 1822 met pensioen in Nederland was teruggekeerd, schreef hij een publicatie met de titel "Oost-Indische Oorlogen, listen hinderlagen en verdedigingswijzen van inlandsche volkeren, waargenomen in de onderscheidene oorlogen (Broes & Conf, 1829 Breda)", een boekwerk dat meer dan 100 jaar op de KMA is gebruikt. Op verzoek van de koning trad hij in 1829 wederom in dienst, waar hij zich in de periode 1832 - 1834 onderscheidde bij de Padri-oorlogen op Sumatra. Hij ligt begraven in Etten-Leur.
Restauratie. De Historische Verzameling KMA heeft een groot aantal schilderijen in beheer. Vele schilderijen verdienen het om gerestaureerd te worden. Met een beperkt budget wordt nagegaan welk schilderij het meest in aanmerking komt. Zo ook dit schilderij van Vermeulen Krieger. Zoals hierboven beschreven komen bij de restauratie diverse onbekende zaken naar boven. Een van de belangrijkste is wel dat we nu de schilder hebben kunnen achterhalen. In de afbeelding hieronder kunt U zelf het verschil zien. Op de afbeelding klikken levert een vergroting op.