IMG 20200721 163309178 HDR MediumBreda, 8 juli 2020 - De F-16 is terug op het kasteel. Bezoekers die via de Kraanpoort het KMA terrein opkomen staan onmiddellijk na binnenkomst oog in oog met een Leopard tank, geplaatst net voor het Huis van Brecht, en even later aan de linkerzijde een levensechte F-16. Beide wapensystemen staan in schril contrast met de historische omgeving van het kasteel, dat uit de 16e eeuw stamt. Ze staan symbool voor de cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) voor hun toekomstige werkomgeving. De tank voor de cadetten voor de Koninklijke Landmacht en de F-16 voor de luchtmachtcadetten. Voor cadetten van de Koninklijke Marechaussee staat elders op het terrein een  speciaal uitgeruste landrover.

Lange tijd heeft een F-16 met staartnummer J-213 op het KMA terrein gestaan, maar deze is wegens de slechte staat van onderhoud afgevoerd en omgewisseld voor een beter exemplaar. Het nieuwe toestel met staartnummer J-866 werd in 1981 afgeleverd en maakte op 14 januari 2019 zijn laatste take-off. Volkel was de thuisbasis. In zijn 38-jarige operationele levensduur met 5713 vlieguren nam het deel aan tal van internationale missies onder andere in Afghanistan en vanuit JordaniĆ« en recentelijk nog bij de bewaking van het NATO luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen. Speciaal voor de nieuwe thuisbasis is het toestel voorzien van een banner in Brabants bont en wordt de staart gesierd door het logo van de KMA. De onthulling geschiedde op 15 juli in aan aanwezigheid van cadetten van de luchtmachtcadettenvereniging De Manche door de huidige commandant van de KMA, kolonel-vlieger Gerbe Verhaaf, die in het verleden ook met de J-866 heeft gevlogen. 

De F-16 is een multifunctioneel jachtvliegtuig dat tot op heden het belangrijkste deel van de slagkracht van de Koninklijke Luchtmacht vormt, maar inmiddels plaats maakt voor een nieuwe generatie jachtvliegtuigen: de F-35 Lightning II.