Campagnebeeld Nassaudag 2019De jaarlijkse openstelling van het Kasteel van Breda op de landelijke Dag van het Kasteel, traditiegetrouw op 2e Pinksterdag (maandag op 10 juni), belooft weer een groot spektakel te worden. Net als andere jaren viert Breda op die dag ook dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 op het Kasteel van Breda verbleven. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er een gevarieerd programma op locaties verbonden met de geschiedenis van de Nassaus: de Grote Kerk, het Kasteel van Breda, het Begijnhof, de Waalse kerk, Stedelijk Museum Breda en Bouvigne. Het riddertoernooi - met vendeliers, steekspelen, valkenjacht en muziek – op het Kasteel van Breda vormt het hoogtepunt van de dag. Toegang gratis, alleen via de Stadhouderspoort aan het Kasteelplein. De gebouwen zijn beperkt toegankelijk voor mensen met een verminderde mobiliteit. De poort sluit om 16.30 uur.

Opening met een stoet
De Nassaudag wordt onder klokgelui van de Bredase Nassauklok om 11.00 uur op de Grote Markt geopend. Tientallen historische figuren vertrekken in een lange stoet richting het Kasteel van Breda voor een groots riddertoernooi. Hier bestrijden edellieden elkaar te paard. Met behendigheidsspelen, zwaardvechten en een machtig steekspel. Binnen de poorten van het Kasteel belandt het publiek in de tijd van René de Chalon, midden in het kampleven, met het donderend geraas van kanonnen, musketten en piketten.

Nasaudag 2018 house of wax Medium

Vermaak voor jong en oud
Kinderen zullen ogen tekort komen tijdens het riddertoernooi en bij het voorbij marcheren van de historische groepen met hun musketten en kanonnen. Voor de allerkleinsten is er een interactieve theatershow en een kleurwedstrijd en voor de ouderen een speurtocht en boogschieten. 

Volop cultuurhistorie
Belangstellenden voor cultuurhistorie komen volop aan hun trekken. Tal van historische locaties en ruimtes kunnen worden bezocht op eigen gelegenheid of onder leiding van een ervaren gids: Het Blokhuis, de voormalige woning van Willem van Oranje, de intieme binnenplaats waar sinds de oprichting van de Koninklijke Militaire Academie in 1828 de cadetten (officieren in opleiding) hun dagelijkse appel houden, de prachtige Nassauzaal met olieverfportretten van onze staatshoofden en hun voorvaderen, de Ridderzaal op de 1e verdieping, waar in 1667 de Vrede van Breda werd ondertekend, de twee 16e eeuwse bastions van het Spanjaardsgat, de Duiventoren en de Granaattoren, en tot slot het Huis van Brecht, het oudste stenen woonhuis van Breda, met daarin de prachtige Puffiuszaal met grote olieverfdoeken over de Belgische Opstand en de kelder met archeologische vondsten en een maquette van het kasteel ten tijde van de List met het Turfschip (1590). Ook een bezoek aan de permanente expositie van de collectie van de KMA in het Koningin Wilhelmina Paviljoen is aan te bevelen. Daarin een tijdelijke deeltentoonstelling over de lotgevallen van de Polen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

 

Ook elders in de stad is er die dag volop te beleven. Lees hier het volledig programma van de Bredase Nassaudag

Het programma op het Kasteel van Breda is een samenwerking tussen onze eigen stichting Historische Verzameling KMA (HV KMA) en de stichting Breda Nassaudag. Met dank aan de Nederlandse Defensieacademie, gevestigd op het kasteel, en haar ondersteunende diensten, en al onze vrijwilligers die deze dag mogelijk maken.

Deelnemers Kastelendag/Nassaudag 2019 
House of Wax
Cultuurhistorische groep Merck toch hoe Sterck
Borgerij Berghen opden Zoom

Bergsche Battery
Gelmerzwaaiers Hoogstraaten

Theatergroep de Vlinderfabriek
Breda Archery

Trio Sprank Breda