Breda, zaterdag 9 september – Vandaag wordt in de Nassauzaal een biografie gepresenteerd van Justinus van Nassau. Er is tot nu toe weinig gepubliceerd over deze enige bastaardzoon van Willem van Oranje. In de vakliteratuur komt hij slechts zijdelings voor. Bekend zijn de speculaties over zijn afkomst, zijn huwelijk met Anna van Merode, zijn gouverneurschap over Breda en de overgave van die stad aan de Spaanse veldheer Ambrogio Spinola in 1625. Met de uitgave van maritiem historicus Dr. Adri P. van Vliet komt daarin verandering. Van Vliet is plaatsvervangend directeur bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in de Den Haag, onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie.

In deze uitgebreide biografie passeert Justinus’ hele leven de revue. Gelijktijdig maakt de lezer kennis met alle hoogte- en dieptepunten uit de eerste helft van de Tachtigjarige Oorlog, met een admiraal die op zee van twee coachen het vak moest leren, met een militair die het belang van zeesoldaten inzag, met een diplomaat die logeerde aan het Franse en Engelse hof en met een gouverneur die in een frontstad het hoofd boven water moest houden. De volledige titel van het boek is: Bastaard van Oranje, Justinus van Nassau: admiraal, diplomaat en gouverneur (1559-1631) en wordt uitgegeven door WalburgPers Zutphen; 256 blz.; 15 x 23 cm; geïllustreerd; genaaid, gebonden; ISBN 9789462492332.

Lezing
Op vrijdagavond 22 september om 20.00 uur zal de auteur in de Waalse Kerk, Catharinastraat 83 te Breda dieper op de inhoud van het boek ingaan. Kaarten voor deze lezing zijn te koop bij de vrije boekhandel Breda