Godefroi dEstrades MediumBreda, augustus 2017 – Net als voorgaande jaren neemt de HV KMA deel aan de Open Monumentendagen, dit jaar op zaterdag en zondag  9 en 10 september. We hebben weer een aantrekkelijk programma. Op beide dagen zijn zowel het Koningin Wilhelmina Paviljoen als het Huis van Brecht opengesteld voor het publiek. De rest van het militaire KMA terrein is die dagen niet toegankelijk. De openingstijden op beide dagen zijn van 11.00 tot 17.00 uur, toegang uitsluitend via het Kasteelplein.

Programma op beide dagen:

Koningin Wilhelmina Paviljoen:

  • Expositie vaste collectie, over de geschiedenis van het Kasteel van Breda en zijn bewoners.
  • Posterexpositie naar aanleiding naar een recentelijk uitgegeven boek over Justinus van Nassau, bastaardzoon van Willem van Oranje en onder andere gouverneur van de stad Breda ten tijde van de Opstand tegen de Spanjaarden (Tachtigjarige Oorlog).

Huis van Brecht:

  • Kelder, de imposante maquette van het Kasteel anno 1590, op bruikleen van het Stedelijk Museum Breda.
  • Puffiuszaal, Vlaamse Stijlkamer met grote olieverfdoeken over de Tiendaagse Veldtocht ten tijde van de Belgische Opstand (1813).
  • Leeszaal, posterexpositie over de Vrede van Breda met als primeur uit een privé verzameling, voor het eerst in het openbaar een origineel ondertekende, handgeschreven kopie van het Vredesverdrag uit 1667.