Kastelendag 2016 ArcheologieBreda, 16 mei 2016 - De bezoekersstroom kwam dit jaar wat langzamer op gang, waarschijnlijk door de frisse ochtend. Maar aan het eind van de kastelendag stond de teller op 5.375 bezoekers. Onder hen veel ouders met kinderen. In de Kolommenzaal deden de kleintjes vol overgave mee aan het interactieve theater van de Vlinderfabriek. Manus, de kok van het kasteel, moest hevig huilen omdat de ingrediënten voor de avondmaaltijd niet waren geleverd. Samen met de kinderen ging hij op zoektocht.

Buiten op de Parade was het een dringen van jewelste bij het boogschieten, verzorgd door Breda Archery. En in de boogtenten, bemensd door leerlingen van de AVANS Hogeschool, de archeologisch centrum van de gemeente Breda en het IVN, konden ze biologische en archeologische proefjes doen of schatgraven in een berg zand op zoek naar verborgen munten, potscherven, botjes en uileballen. De schermdemonstraties op de Binnenplaats was ook erg populair bij de jeugd. Regelmatig daverden de salvo's van Borgerij Berghen opden Zoom over het kasteelterrein, wanneer deze historische groep zijn musketten of zwaar geschut inzette. Ook het eduactieve aspect werd niet vergeten. Er stonden maar liefst 15 gidsen gereed om belangstellenden over het kasteelcomplex rond te leiden naar verborgen hoekjes, gelardeerd met smakelijke verhalen. In de Wilhelminatuin werd bier gebrouwen met water uit de kasteelgracht en Aat Rietveld gaf uitleg of het nut van bijen en de bedreigingen voor hun voortbestaan. In het Blokhuis was een feestelijke tafel opgedekt in de stijl van de tijd van de Nassau's. Dit sloot aan bij het thema van dit jaar "Proef het Verleden".

Winnaar van de kleurwedstrijd is Riley Götgens (6 jaar) uit Zoetermeer. Timo Boezen (9 jaar) uit Waspik is uitgeloot uit de goede antwoorden van de speurtocht. Zij krijgen binnenkort een prijsje toegezonden.