Kastelendag 2016

Kastelendag Breda, mei 2016 – Lopend door het stadspark het Valkenberg kun je er niet omheen: De prominente contouren van het Kasteel van Breda. Ooit de plaats waar de Nassaus graag vertoefden, sinds 1828 het domein van de Koninklijke Militaire Academie. Slechts eenmaal per jaar, tijdens de landelijke dag van het kasteel op 2e Pinksterdag, gaat de poort van dit militaire terrein wijd open voor het publiek. Dit jaar op maandag 16 mei. De openstelling valt samen met de Bredase Nassaudag  met verspreid over de stad tal van festiviteiten die herinneren aan de Bredase Nassauperiode. Het thema van dit jaar is “proef het verleden”. Gratis toegang alleen via de Stadhouderspoort aan het Kasteelplein vanaf 11.00 uur. Poort sluit om 16.30 uur.

De smaak van het verleden 2

Maak zelf ook kennis met dit verleden en proef samen met vrienden, kennissen of familie de sfeer van vroeger. In het Blokhuis, ooit de plaats waar Willem van Oranje regelmatig verbleef, wordt uitleg gegeven over de eetgewoonten ten tijde van deze Vader des Vaderlands. Ga op pad en ontdek verborgen plekjes samen met een gids of op eigen gelegenheid. Rust even uit op de intieme binnenplaats, geniet daar van de klanken van een blazersensemble en kijk naar schermdemonstraties van cadetten van de KMA of laat u voorlichten over de werkwijze bij archelogische vondsten. Voor kinderen is er interactief kindertheater, archeologisch en biologisch onderzoek en boogschieten. Verder wandelend, beklimt u de wallen van het Spanjaardsgat, met uitzicht op de haven. Ook daar weer een punt om uit te rusten.

Verder lopend komt u langs het Huis van Brecht, het oudste stenen woonhuis van de stad Breda, met daarin prachtige schilderijen van de Tiendaagse Veldtocht en in de kelder archeologische vondsten. In de achterliggende tuin stuit u op het kampement van de Borgerij Berghen opden Zoom. Daar bereiden ze hun traditionele middagmaaltijd boven een kampvuurtje. Schrik niet van het regelmatig afvuren van hun kanon of musketten. In de tuin wordt er ook op traditionele manier bier gebrouwen en een imker vertelt over de nuttige rol van de bijenhouderij, vroeger en nu. Als laatste kunt u in het Koningin Wilhelmina Paviljoen, de “oude HBS”, de permanente expositie van de KMA bewonderen.

Programma Rondleidingen met een gids of op eigen gelegenheid Blokhuis: expositie over de eetgewoontes en het menu van de adel in de 16e eeuw Binnenplaats: Schermdemonstraties, uitleg archeologie, muziek Bergen op Zooms Blazers Ensemble Nassauzaal: olieverfportretten Nederlandse staatshoofden, nieuw portret koning Willem-Alexander Huis van Brecht: archeologische kelder en Puffiuszaal met schilderijen Tiendaagse Veldtocht Duiventoren: powerpointpresentaties Wilhelminatuin: Kampement Borgerij Berghen opden Zoom en bijenhouderij Wilhelima Paviljoen: permanente expositie KMA en Kasteel van Breda

Speciaal voor de kinderen Speurtocht: formulier bij ingang Archeologisch en biologisch onderzoek (Parade) Boogschieten (Parade) door Breda Archery Kleurwedstrijd in Grote Zaal Interactief kindertheater (Kolommenzaal, 13.00 – 15.30) door theatergroep de Vlinderfabriek met:

"De Tranen van kok Manus", vanaf 4 jaar, ook voor ouders De tranen van kok Manus biggelen over zijn wangen. Niet omdat hij de uien aan het snijden is, maar omdat geen enkel ingrediënt voor het feestbanket vanavond (op het Kasteel van Breda) is aangekomen. De groente is in de slotgracht beland omdat de as van de kar van de boer midden op de ophaalbrug doormidden brak. En de jager is in zijn eigen wilde zwijnen val gelopen en zit met een gebroken been thuis. Kaat, het hulpje van kok Manus kan het niet langer aanzien en roept de hulp in van het publiek. Met een pondje fantasie en wat snufjes verbeeldingskracht gaan de kinderen op jacht, rooien ze de aardperen en helpen ze met kokkerellen waardoor het - net op tijd - allemaal toch nog goed komt.