Breda, 8 mei 2015 – Majoor Gijs Tuinman onthulde in de Grote Zaal Zaal samen met de voorzitter van de Senaat van het Cadettencorps, cadet-sergeant Houthuizen, en in het bijzijn van een groot aantal cadetten zijn naam die daags tevoren was bijgeschreven op de Eretafel Ridders Militaire Wilems-Orde. Majoor Tuinman werd op 4 december 2014 door Koning Willem-Alexander benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde der vierde klasse vanwege zijn voortdurende en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan. Hij volgde in de periode 1998 – 2002 de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) als cadet van het Wapen der Infanterie.
Voorafgaand aan de korte ceremonie in de Grote zaal hield Tuinman in de Aula een lezing over het militair leiderschap, waarin hij het verhaal over de Engelse officier Majoor John Waddy en diens deelname aan operatie Market Garden (1944) spiegelde aan zijn eigen ervaringen in Afghanistan. Zijn lezing maakte onderdeel uit van het European Military Academy Commandants Seminar dat dit jaar in Breda plaatsvond. Tuinman nam na afloop ruim de tijd om de cadetten persoonlijk zijn eigen ervaring op de KMA te vertellen en vragen te beantwoorden.
De Eretafel bestaat uit een tableau met de namen van (oud)cadetten die het Ridderkruis van de Militaire Willems-Orde hebben verworven. De eerste decoraties dateren uit 1831 op basis van het loffelijk optreden van cadetten tijdens de Belgische Opstand. Na Marco Kroon is Tuinman de tweede ridder die op basis van optreden in Afghanistan in de Eretafel is opgenomen. De Eretafel werd op 19 januari 1929 aangeboden als geschenk van de officieren, burgerdocenten en ambtenaren verbonden aan de KMA ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Academie in 1828. Het doek van 220 x 320 centimeter is geschilderd door Adriaan Visser naar een ontwerp van Jan de Quack, die ook de Eretafel gesneuvelde (oud)cadetten op de Heldengalerij heeft ontworpen. Het is gebruikelijk dat Corpsleden bij het betreden van de Grote Zaal de houding aannemen richting Eretafel als eerbewijs aan de RMWO’s.