Poster Spaanse WegBreda, september 2014 – Van zondag 21 september tot en met zondag 28 september is er in het Koningin Wilhelmina Paviljoen een unieke tentoonstelling te zien over de Spaanse Weg, een logistieke aanvoerroute aangelegd door de Spaanse koning Filips II ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog (1568 -1648). De route begon in Noord-Italië (Genua) en eindigde in de Nederlanden. Breda was een van de belangrijke eindpunten. De tentoonstelling, was eerder te zien in Madrid, Straatsburg en Brussel, en bestaat uit uniformen, banieren, wapens en schilderijen van de realist August Ferrer Dalmau. Ook het onlangs gerestaureerde doek van onze eigen collectie, “Las Lanzas”, is dan weer voor het eerst sinds jaren te bewonderen.
Initiatiefnemers voor dit project zijn twee Spaanse verenigingen: ‘Vrienden van de Spaanse Weg van de Tercios’ en ‘Retógenes, vrienden van de Militaire Geschiedenis’. Het project is tot stand gekomen met de steun van het ‘Archivo General Militair de Segovia’ en het Spaanse ministerie van Defensie. De tentoonstelling in Breda wordt georganiseerd door Stichting Historische Verzameling KMA met de steun van de Nederlandse Defensie Academie.
Lees meer over de Spaanse Weg in de fold
er, hier te downloaden.

Openingstijden expositie: Dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur
Toegang: Gratis

SYMPOSIUM
Op dinsdag 23 september wordt er in het kader van de tentoonstelling een mini symposium georganiseerd

Middagsessie 14.00 – 16.00 uur
“The Army of Flanders, a Spanish perspective", kolonel Juan Vicente, militair historicus
"De Staats-Spaanse Linies - Monumenten van conflict en cultuur", Jan J.B. Kuipers, auteur historische boeken

Avondsessie 19.30 – 21.30 uur
“Capitan Julián - Vriend en vijand van Willem van Oranje”, dr. Raymond Fagel (Universiteit Leiden)
“The Thirty Years War and its involvement in Flanders”, luitenant-kolonel Camilo Garcia Carellán, militair historicus

Plaats: Nassauzaal, KMA, Kasteel van Breda
Ingang met legitimatie via Kraanpoort - zaal 30 minuten voor aanvang open.
Aanmelden vereist, tot 21 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.