Merck toch hoe Sterck Binnenplaats kleinBreda – Maandag 20 mei 2013 op 2e Pinksterdag is het Kasteel van Breda traditiegetrouw weer opengesteld voor het publiek in het kader van de landelijke dag van het kasteel. Sinds een drietal jaren valt dit samen met de Bredase Nassaudag. Dit jaar is er extra aandacht voor de jongere bezoekers. Ze kunnen ponyrijden over de Parade of natuurkundige of  scheikundige proefjes doen op het zogeheten alchemistenplein. Theatergroep de Vlinderfabriek geeft een aantal interactieve optredens voor kinderen vanaf 5 jaar in de Kolommenzaal van het kasteel, een ruimte die andere jaren gesloten blijft voor het publiek.

In het Blokhuis, ooit de woning van Willem van Oranje en zijn zoon Filips Willem, brengt de cultuurhistorische groep Merck toch hoe Sterck een korte eenakter ten tonele. In de Nassauzaal van het kasteel zijn prachtig geschilderde portretten van tal van Nassaus te bewonderen. Twee levensgrote olieverfdoeken over de Tiendaagse Veldtocht zijn te bewonderen in de Puffiuszaal in het Huis van Brecht, het oudste woonhuis van Breda. De opening van de Nassaudag/kastelendag vindt in verband met de weersverwachting nu plaats op de binnenplaats. Daar kun je ook genieten van de vrolijke klanken van het Senioren Orkest Nieuw Ginneken afgewisseld met de klassieke klanken van het Bergen op Zooms Koperensemble. Bij grote regenval wijken ze uit naar de Grote Zaal op de eerste verdieping van het kasteel. In de benedenverdieping van de Duiventoren is een Gouden Eeuw banket met gebruiksvoorwerpen uit die tijd ingericht een en ander toegelicht door historische personages.Tot slot is in het Koningin Wilhelmina Paviljoen, de permanente expositie van de KMA, is een tijdelijke expositie te zien over de rol van de KMA tijdens de watersnoodramp van 1953.
Bezoekers mogen hun route over het terrein zelf bepalen, maar kunnen ook aansluiten bij een van de rondleidingen van ervaren gidsen die met grote regelmaat vertrekken vanaf de Stadhouderspoort.

Tijdschema
11.00 uur : Stadhouderspoort open voor publiek
11.30 uur : Seniorenorkest Nieuw Ginneken binnenplaats
12.00 uur : Filips Willem en echtgenote arriveren per koets bij de Henricuspoort
12.05 uur : Opening Nassaudag op de Binnenplaats door wethouder Selçuk
12.15 uur : Start stadspicknick, bij regen kunnen bezoekers naar de historische Ridderzaal of Grote Zaal uitwijken*
12.25 uur : Vertrek koets en start Yogales op de Binnenplaats
13.00 uur : Interactief theater voor kinderen vanaf 5 jaar in Kolommenzaal
13.30 uur : Tweede Yoga les op binnenplaats
14.00 uur : Bergen op Zooms Koperensemble op de Binnenplaats
16.00 uur : Einde kindertheater
16.30 uur : Poort sluit
17.00 uur : Laatste bezoeker van terrein

Slecht weer hoeft geen beletsel te zijn om het prachtige kasteel te bezoeken, want veel activiteiten zijn ook binnen. Het kasteel is normaal gesproken alleen via wandelingen van de VVV te bezoeken. Het Kasteel van Breda ligt op loopafstand van het station NS, de toegang is gratis. Entree alleen via de Stadhouderspoort gelegen aan het Kasteelplein.

* Picknickbonnen zijn op de dag zelf nog te koop  ad € 5